Környezetbarát és gazdaságos energetikai megoldások

Cégünk a megújuló energiaforrások iránt tapasztalható egyre növekvő igényt kielégítendő, kezdett el foglalkozni a komplett fa- brikettáló technológiák tervezésével és kivitelezésével. A tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed a fapelletek, fabrikettek használata, ahol fűrészport, faaprítékot, vagy faforgácsot préselnek formába, ami így a fűrészpornál könnyebben ég el, ugyanakkor a fánál jóval homogénebb szemcseméretű és emiatt automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható. A brikettáló sorokat a rendelkezésre álló alapanyag, valamint a megrendelői igények, technikai lehetőségek figyelembe vételével tervezzük meg.

Fabrikett gyártó berendezések

A fabrikett korszerű, környezetbarát tüzelőanyag. A szén a koksz és a szénbrikett helyettesítésére ajánlott környezetbarát energiahordozó. Kötőanyagot (ragasztót) nem tartalmaz, ezért kémiai összetétele a természetes fáéval azonos. Fűtőértéke nagy, a barnaszénnel megegyező. Alakja tetszőleges, a brikett présszerszámától függően lehet kör, négyszög, nyolcszög keresztmetszetű.

Pelletgyártó berendezések, kazánok

A pellet olyan nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, tart össze. A pelletet néhány milliméteres átmérőjű anyagrudak alkotják az alapanyag és a használt pelletálási technológia függvényében. A 6 mm-es átmérő és 2–5 cm-es hosszúság a fapellet legelterjedtebb mérete.

A pelletfűtés azért környezetbarátabb a fafűtésnél, mert megújuló, újrahasznosított alapanyagot használ. A pellet gyári nedvességtartalma 7-10%. A frissen kivágott fa nedvességtartalma 50-60%, légszáraz tüzifa kb. 12-20%. Ezért a pellet hatásfoka jobb a tűzifánál. A szabályozott égés miatt a károsanyag kibocsátása is alacsonyabb. Mivel a fűrészporból préselt pellet szemcsemérete homogénebb a fánál, ezért a pellettel fűtött kazán jobban automatizálható mint a fával fűtött. 1 m³ fapelletet egy 3,5 kW-os kazán átlagosan egy hónap alatt használ fel. Az égés következtében keletkező salakanyag nem haladja meg az 1 kg-ot. Automatizált működésének köszönhetően, napokon át képes felügyelet nélkül biztosítani a megfelelő hőmérsékletet.

A fotogaléria a képekre kattintva érhető el.